facebook

4 forskjellige måter å utvikle en mobil app

Har du en app idé, men er usikker på hvor du skal starte?
Det er du ikke alene om. Det finnes utallige måter å utvikle mobilapper på idag, og ny teknologi tillater alternative løsninger for dette. Skal appen f.eks kun inneholde tekst, bilder og video så kan kan en DYI (gjør det selv) løsning kanskje fungere bra. Er behovet mer en spesialtilpasset app så kan en MVP eller hybrid app fungere bra. Ønsker du å utvikle en app med høy kvalitet og brukeropplevelse, så er absolutt en native app å foretrekke. Nedenfor har vi satt opp litt forklaringer rundt disse forskjellige mulighetene.


Gjør det selv! (DYI)

Det finnes flere systemer på markedet som lar deg sette opp innhold og publisere en app selv. Dette er rimelige og raske måter utvikle en app på. Ulempen med slike systemer er at man må benytte de moduler og tillegg som tilbys, med liten mulighet til spesialtilpasninger. Det er mange aktører på markedet som tilbyr slike løsninger. Utfordringen er å finne en løsning som passer for deg og ditt konsept, og som har de modulene som du trenger i appen. Her er noen eksempler på slike DYI løsninger: AppyPie, Buildfire, GoodBarber m.m. Slike løsninger prises gjerne via et løpende abonnement, men hvor du selv må vedlikeholde appen din. I andre tilfeller så kan et byrå hjelpe deg med oppsett og den teknisk biten med å få appen ut i markedet, da vanligvis via en engangskostnad.

Eks. på DYI løsninger

MBP (MVP) – Minste brukbare produkt

En MVP app er mer tilpasset til ditt behov og betegnes som en mer funksjonell prototype. En MVP app utvikles gjerne som en hybrid løsning for å holde kostnader nede. Altså et minste brukbare produkt hvor det er lagt mindre vekt på design og brukeropplevelse, men mer fokus på funksjonalitet. En MVP passer fint om man skal “selge inn” prosjektet ovenfor investorer eller andre, og hvor det er et behov for å se mer hvordan appen vil funger.

En MVP er altså steget etter en klikkbar prototype hvor den faktisk fungerer som en app. I en slik løsning er det også lagt lite vekt på brukeropplevelse i CMS og backend systemer. MVP benyttes som et tidlig fase produkt og kan enten utvikles med en fastpris eller pris per time, og egner seg godt til prosjekter med et lavere budsjett.

 

Hybrid app

En hybrid app er en app skrevet i et annet programmeringsspråk enn mobilens operativsystem. Hybrid apper er veldig utbredt i Norge, da disse har noe lavere utviklingskostnader enn en 100% native app.

Det finnes en rekke plattformer som er utviklet med hybridteknologi. F.eks Facebook, Instagram og Snapchat. Hybrid apper passer for de fleste app prosjekter, og hoved fordelene er raskere utviklingstid og noe lavere kostnader på utviklingen i forhold til native apper. Svakhetene på hybrid apper er høyere vedlikeholds kostnader, større grad av feilrettinger, noe treigere enn native apper og en generelt dårligere brukeropplevelse. Men i de fleste tilfeller kan en hybrid app være mer enn godt nok. Utviklingen prises enten med fastpriser, løpende timer eller en kombinasjon av dette.

 

Native app

En native app er en mobil app som, i motsetning til en hybrid app, er skrevet i samme programmeringsspråk som mobilens operativsystem. Det betyr at appen må utvikles separat for iOS og Android med to forskjellige kodebaser. Uansett så gir en native app en mye høyere kvalitet enn en hybrid, og man slipper unna med mye feilrettinger når det kommer nye oppdateringer til operativsystemene.

En native app har mange flere muligheter til å integreres i mobilens OS og er mer stabil i drift. Mange velger å starte sitt app prosjekt med en hybrid app. Når brukermassen er på ønsket nivå eller man ser at hybrid appen kommer til kort, så velger man deretter å utvikle appen på nytt som native app. De absolutte fordelene med native app er: Off-line lagring, stabilitet, vedlikehold, hastighet, brukeropplevelse, design som er tilpasset operativsystemet og tekniske muligheter.

Utviklingskostnadene ligger nok på 50-70% høyere enn en hybrid app, og i de aller fleste tilfeller kan det være verdt å gå for en native app fra starten av. Da slipper man å måtte forkaste og skrive om hele appen når behovene og kravene til brukervennlighet og stabilitet melder seg. Utviklingen prises enten med fastpriser, løpende timer eller en kombinasjon av dette.

Oppsummering

Gjør det selv:

+ Liten eller ingen grad av koding
+ Rimelig
– Liten grad av tilpasninger
– Begrenset funksjonalitet

 

 MVP (Minste brukbare produkt)

+ Lavere utviklingstid og kostnad
+ Mer funksjonell enn en prototype
– Begrenset brukeropplevelse
– Enkel funksjonalitet

Hybrid app

+ Samme kodebase for iOS og Android
+ Raskere utviklingstid
– Basis brukeropplevelse
– Krever mer vedlikehold

Native app:

+ Høy stabilitet og brukeropplevelse
+ Mindre vedlikehold
– Høyere utviklingskostnad
– Lengre utviklingstid i forhold til Hybrid.

Er du i tvil om hvilken plattform som kan passe for ditt app prosjekt, eller trenger du gode råd i forhold til strategi og valg av teknologi? Vi i Studio X har over 12 års erfaring med apputvikling og har jobbet med nærmere 200 apper. Vår spesialitet er å utvikle skreddersydde native apper, men har i de siste årene også sett fordelen med hybrid app for å komme raskere ut i markedet med et produkt.

Slik vi ser det så kan et app prosjekt bestå av alle de tre siste typene. Man kan starte på en MVP for å få et produkt raskt ut i markedet, for så å videreutvikle denne til en hybrid app. Til slutt når appen krever eskalering og mer stabilitet, kan denne skrives om som en native app.

Siden det er flere forskjellige veier til målet, så er det krevende å kunne komme med eksakte estimater. Spesialtilpassede apper som krever at man også utvikler web-baserte løsninger for håndtering av brukere og innhold vil føre til høyere kostnader. Uansett så må de aller fleste app prosjekter ha et forprosjekt hvor man utarbeider design skisser, en enkel klikkbar prototype og en detaljert beskrivelse av alle funksjoner i appen og evt. CMS. Slike forprosjekter ligger generelt på mellom 30-150.000,- kr ettersom hvor stort og kompleks app prosjektet vil være.

Ønsker du å få råd og tips til valg av strategi for ditt prosjekt, så ta gjerne kontakt med oss i Studio X på e-post post@studiox.no eller telefon: 69799400