facebook

Når man bestemmer seg for å utvikle en app, er det viktig å ta en beslutning om hvilken type app som vil passe best til formålet.De to vanligste typene av apper er native apper og hybrid apper. 

I denne artikkelen vil vi utforske hva som skiller disse to typene, og når det kan være best å velge en av dem.

Hva er en Native App?

En native app er en app som er utviklet spesielt for en bestemt plattform, som iOS eller Android. Native-apper utvikles ved hjelp av plattformspråk som Swift eller Objective-C for iOS og Java eller Kotlin for Android. Fordelen med en native-app er at den har tilgang til alle funksjonene og egenskapene til plattformen, som GPS, kamera og akselerometer. Dette gir muligheter for en mer optimalisert brukeropplevelse, og appen vil vanligvis ha en høyere ytelse enn en hybrid-app.

Fordeler:

 • Rask og responsiv: Native-apper er bygget for å kjøre direkte på mobilplattformen, og kan derfor kjøre raskere og mer responsivt enn hybrid apper.
 • Tilgang til plattformspesifikke funksjoner: Native-apper kan utnytte plattformspesifikke funksjoner som kamera, GPS, kontakter og andre funksjoner, noe som gir en mer sømløs og integrert brukeropplevelse.
 • Bedre brukeropplevelse: Fordi native-apper er spesifikt utviklet for en bestemt plattform, kan utviklerne optimalisere appen for å gi en bedre brukeropplevelse på den plattformen.
 • Mulighet for offline-funksjonalitet: Native-apper kan ofte fungere uten tilgang til internett, forutsatt at de ikke trenger å hente data fra en ekstern server.

Ulemper:

 • Høyere kostnad: Å utvikle en native app kan være mer kostbart enn å utvikle en hybrid app, spesielt hvis du vil lage en app for både iOS og Android.
 • Lengre utviklingstid: Fordi native apper må bygges separat for hver plattform, kan det ta lenger tid å utvikle og teste en native app enn en hybrid app.
 • Begrenset målgruppe: Hvis du velger å utvikle en native app for en bestemt plattform, vil du bare kunne nå ut til brukere av den plattformen.

Hva er en Hybrid App?

En hybrid app er en app som er bygget ved å bruke webteknologier som HTML, CSS og JavaScript, og deretter pakket inn i en container som kan kjøres på flere plattformer. Hybrid apper bruker en felles kodebase og kan derfor kjøres på både iOS og Android. Fordelen med en hybrid-app er at utviklingen kan være raskere og rimeligere siden det krever mindre spesialisert kunnskap enn å utvikle to separate native apper. Vi vil anbefale bruk av Flutter eller React Native hvis du ønsker å gå for en hybrid-app.

Fordeler:

 • Lavere kostnad: Å utvikle en hybrid-app kan være billigere enn å utvikle en native-app, spesielt hvis du vil lage en app for både iOS og Android.
 • Kortere utviklingstid: Fordi hybrid-apper kan utvikles ved hjelp av webteknologi, kan utviklingstiden være kortere enn for en native app.
 • Bredere målgruppe: Hybrid-apper kan kjøre på flere plattformer, og dermed nå ut til et større publikum.

Ulemper:

 • Mindre responsivt: Hybrid-apper kjører i en webview, noe som kan gjøre appen mindre responsiv enn en native-app.
 • Begrenset tilgang til plattformspesifikke funksjoner: Hybrid-apper kan ha begrenset tilgang til plattformspesifikke funksjoner, noe som kan påvirke brukeropplevelsen.
 • Begrenset offline-funksjonalitet: Hybrid apper vil ofte kreve tilgang til internett for å kunne fungere optimalt.

Når bør du utvikle en Native-app?

Hvis du har en kompleks app med avanserte funksjoner som krever høy ytelse og en optimalisert brukeropplevelse, vil en native app være det beste valget. Dette inkluderer apper som krever tilgang til avansert maskinvare eller funksjonalitet som GPS eller kamera. En annen fordel med en native app er at den gir en mer sømløs integrering med andre apper på plattformen, som kalenderen eller kontakter.

F.eks: Om du har behov for en app som skal fungere mot f.eks medisinsk utstyr og hvor det er et høyt krav til sikkerhet og oppetid, så bør du absolutt satse på en native app.

Når bør du utvikle en Hybrid-app?

Hvis du har et budsjett eller tidsbegrensning, eller hvis appen har en enklere funksjonalitet, kan en hybrid-app være et godt valg. Hybrid-apper er også godt egnet for enklere informasjonsapper eller innholdsbaserte apper, som blogger eller nyhetsapper, som ikke krever en stor mengde avansert funksjonalitet. Hybrid-apper kan også være et godt alternativ hvis du ønsker å lansere på flere plattformer samtidig og ønsker en felles kodebase for å spare tid og kostnader.

Om du ønsker å utvikle en MVP for å teste markedet før du legger for mye penger inn i utviklingen av appen, så kan en hybrid app i Flutter eller React Native være et godt altnerativ, og noe du kan bygge videre på også etter MVP fasen.

Konklusjon

Valget mellom en native-app og en hybrid-app avhenger av en rekke faktorer, inkludert budsjett, funksjonalitet og tidsplan. Hvis du har en kompleks app med avansert funksjonalitet og behov for høy ytelse, vil en native app være det beste valget. Hvis appen er enklere og du ønsker å lansere på flere plattformer samtidig, kan en hybrid app være et godt alternativ. Det er viktig å vurdere fordeler og ulemper med hver plattform.